Meghívó könyvismertetőre

Beveszed?A Partvonal kiadó Beveszed? Tények és tévhitek a természetgyógyászatról címmel témaestet tart 2011. október 6-án, a Károly körúti Alexandra Szalonban, melyre szeretettel várjuk Önt és kollégáit. A beszélgetés apropóját a kiadó nyáron megjelent Beveszed? Mire jók és mire nem az alternatív gyógymódok c. könyve, pikantériáját pedig az adja, hogy egy sor heves elutasítás után állt össze a beszélgetőtársak alábbi névsora. Mindez jól mutatja, hogy ma itthon szigorú pro és kontra oldal rendezkedett be. Reméljük, ez a beszélgetés is hozzájárul a miértek megértéséhez.

„Magyarországon a rendszerváltás óta növekvő mértékben találkozunk a médiában bizonyíték nélküli gyógyító eljárásokkal. Az ezotéria vagy a különböző alternatív gyógymódok komoly műsoridőt kapnak a tévében, egész rovatokat a női magazinokban. Divat minden, ami ősi, természetes, spirituális vagy személyes. A tudományos újságírás nem aludhat, amikor növekvő tendencia a hagyományos orvosi beavatkozások halogatása, az otthoni öngyógyítás, melyeknek nem egy esetben súlyos következményei lettek hazai betegeknél, akár ismerőseink körében is. E kötet brit szerzője az alternatív módszerek általánossá váló és kritika nélküli elfogadottságát kifejezetten veszélyesnek tartja. Az egyik megoldás az lehet, ha a hazai orvostudomány komolyan veszi a betegek személyesség- és gondosságigényét. Addig is mi a logikus gondolkodás fegyverével vehetjük fel a harcot az áltudományosság ellen.” (Vágó István ajánló sorai a könyvborítón, részlet)

A beszélgetés alapvető kérdése, melyre választ szeretnénk találni: vajon miért használnak annyian alternatív gyógymódokat, miközben igen soknak tudományosan nem igazolt a hatékonysága? Hogyan és milyen mértékben kell lépést tartanunk az átlagember szokásaival, ha tényként kezeljük, hogy a magyar lakosság nagyobbik része legalább egyszer kipróbált valamilyen alternatív kezelési megoldást? Vagy ‒ kissé provokatívabbra fordítva a kérdést ‒ az alternatív medicina nem több, mint az unatkozó középkorú, középosztálybeli nők játékszere?

A beszélgetés résztvevői

Vágó István
vegyészmérnök, médiaszemélyiség, a „Homeopátia? Nincs benne semmi!” elnevezésű nemzetközi akció hazai arca

Dr. Szigeti Gyula Péter
orvos-élettanász, tudományos kutató, a Komplementer Medicina folyóirat főszerkesztő-helyettese

Hraskó Gábor
informatikus, biológus, tudományos újságíró, a Szkeptikus Társaság elnöke

Dr. Lakos András
gyermekorvos, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője

moderátor: Korentsy Márta, a kötet szerkesztője

Helyszín: Alexandra Szalon (1075 Budapest, Károly krt. 3/C)
Időpont: 2011. okt. 06. 18 h

A beszélgetés tervezete röviden

  • Az est résztvevői hogyan kerültek kapcsolatba az alternatív gyógymódokkal, miért foglalkoztatja őket ez a terület?
  • Hogy állunk ma itthon és az EU-ban? Milyen módszerek vannak, mennyire nő a népszerűségük, hogy követi ezt a hazai szabályozás?
    Különös aktualitást ad ennek a kérdésnek az újra felröppent hír, hogy az étrend-kiegészítőket (a legtöbb alternatív medicina ebbe a besorolásba esik) a sok visszaélés miatt szigorúbb bejelentési kötelezettség és ellenőrzési rendszer alá vonnák itthon – sokukban nincs benne az ígért hatóanyag, van helyette viszont más kemikália, amit nem tüntetnek fel az összetevők között. A gyártóknak ma csak a termék címkéjét és adatlapját kell benyújtani az OÉTI-nek, az eltérő valóság csak a panaszbejelentések és szúrópróbák nyomán derülhet ki.
  • Melyekről mondja azt nagy biztonsággal az MTA és a tudományos közvélemény, hogy hatásossága bizonyítottnak tekinthető? Miről ismerszik meg ehhez képest a sarlatángyógymód?
  • Miért állítják sokszor az alternatív gyógyítók, hogy az ő módszereik hatásosságát más módszerekkel kell és lehet bizonyítani? Melyek lehetnek ezek?
  • Népszerű tévhitek a női sajtóból szemezgetve és ezek magyarázata: a homeopátiás készítményekben van fizikai hatóanyag, mely a legyengített kórokozó elvén működik; minden, ami természetes, csak hatásos vagy maximum ártalmatlan lehet; alternatív gyógymódokkal egy sor invazív beavatkozás, műtét kerülhető el, stb.
  • Végül: mit tehet ma egy átlagember, ha kipróbálná az alternatív gyógymódokat, de biztonságban szeretné tudni az egészségét? Mikor tegye? Mit tegyen? Mit ne tegyen?

Letölthető meghívó: Temaest_Beveszed.pdf