Mellébeszélés nélkül az energiaellátás egyes kérdéseiről

2012. június 19. kedd, 18.00
Hetesi Zsolt előadása

A Szkeptikus Társaság és az ELTE BTK Logika Tanszék közös rendezvénye

Előadónk az ELTE TTK tudományos munkatársa, a győri SZE óraadó tanára, a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport vezető kutatója. Hasonló témában már múlt év végén is szerveztünk előadást, de úgy gondoljuk, hogy Hetesi Zsolt más szempontokat fog felvetni, amelyek nem szükségszerűen egyeznek meg előző előadónk véleményével.

1. A kőolaj körüli problémák

A kőolaj kitermelésének esetén az érvelés gyakran kis jelentőségű mutatók értéke körül zajlik, a lényeges mutatók pedig nem kerülnek előtérbe. Így a meglévő készletek nagysága jelentős vita tárgya, de a kitermelhetőség, az energetikai visszatérülés és a kitermelés várható sebessége nem képezi jelentős vita tárgyát, noha igazán az utóbbi szempontok határozzák meg a jövőbeli alakulását.

2. Egyéb nem megújuló energiaforrások

A többi fosszilis és nem megújuló forrás esetén is érdemes tekintettel lenni a korai kitermelési tetőzés elméletének képviselőire, mert az érvrendszer számos mellőzött tény kiemelésére épül, és korábbi gondokat vetít elő a hivataloshoz képest (földgáz, kőszén, urán).

3. A megújuló rendszerek sajátos problémái

A megújuló energiaforrások skálázása, m2-re vetített teljesítménysűrűsége, intermittenciája, fejlettsége, hálózatba köthetősége mind olyan kérdések, amelyek vizsgálata nélkül nem jelenthető ki, hogy ezek milyen mértékben járulnak hozzá egy jövőbeli energiastruktúrához.

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A klubest helye: ELTE BTK "i" épület 228. terem (Bence György terem), 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.

ELTE BTK "i" épület 228. terem (Bence György terem), 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.