Az olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet nyílt levele

Az olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet az ország elnökének címzett nyílt levelet hozott nyilvánosságra és támogatók aláírását várja kollégái védelmében. Két héttel ezelőtt L'Aquila város Ügyészi hivatala emberölés vádjával eljárást indított tudosók ellen. E tudósok egy része a 2009. április 6-án földrengéssel sújtott város katasztrófavédelmi bizottságának tagja, akik a földrengés előtt hat nappal éppen ülést tartottak, és az ügyészség szerint ekkor elmulaszották figyelmeztetni a hatóságokat és a közvéleményt a közelgő rengésről.

A geofizika kétségtelen fejlődése ellenére a földrengések rövidtávú előrejelzése továbbra sem lehetséges - ezt minden szakember tudja. Ezért is fontos a megelőzés, aminek egyik eleme a geofizikailag aktív területek felmérése. Ez a kutatók egyik legfontosabb feladata. Közel hat évvel ezelőtt elkészültek Olaszország területének felmérésével, és ennek megfelelően elindult az építkezési szabályzások felülvizsgálata is.

Nem lehet teljesen független a mostani eseményektől az sem, hogy valójában történt riasztás a földrengés előtt. Egy Gioacchino Giuliani nevű labortechnikus meg van győződve arról, hogy a talajból felszabaduló argongáz mérésével előre lehet jelezni a rengéseket. Elméletét sose közölte le tudományos fórumokon és nem vette figyelembe a figyelmeztetéseket egy téves pánikreakció hatásáról. A rengés előtt Giuliani mérései alapján biztos volt benne, hogy valami történni fog. Figyelmeztetést tett közzé még a Youtubeon is, és a területen teherautókra szerelt hangszórók segítségével próbálta házaik elhagyására felszólítani az embereket, mivel szerinte 6-24 órán belül nagy rengés volt várható.

Az események után tíznappal a Science újság elemezte Giuliani "predikcióját" (teljes cikk itt). Ebből kiderül, hogy valójában nem történt itt igazi előrejelzés. A korábbi riasztása tévesnek bizonyult, a pontos riasztás pedig nem volt dokumentálva, arra csak utólag hivatkozott. Mindez Olaszország egyik földrengésektől leginkább súlytott vidékén történt, pont egy olyan időszakban, amikor amúgy is emelkedett a kisebb rengések száma. Ezekről Giuliani éppen úgy nyilatkozott, hogy "normálisak", és nem jelentenek veszélyt. Ennek ellenére kezdte nagy teherautós akcióját, de mindezt egy héttel korábban, és egy 55 km-rel távolabbi településen (Sulmona). A l'aquilai rengést valójában nem jelezte előre.

Forrás: Bad Science