Lottót vagy homeopátiás szert vegyél inkább? Esélyszámolgatás...

Kénytelen vagyunk egyetnemértésünknek hangot adni az egyébként igen nagyra tartott Urbanlegends oldal egyik cikkével. Egy német matematikus példáját hozza fel a lottóötös nyerési esélyének bemutatására. Mintha az lenne a cikk mondanivalója, hogy ezek szerint értelmes ember nem lottózik. De miért ne költsön az ember egy sörnyi pénzt egy nagyon pici esélyű, de nagyon nagy nyeremény reményében? TUDJUK, hogy a nyerésre van esély, ki is lehet számítani, és a nyerés lehetősége nem ellentétes az ismert fizikai törvényszerűségekkel. Az Urbanlegends példáját kissé átírva bemutatnánk egy szituációt, ami ezen feltételeknek nem tesz eleget, az emberek mégis pénzt adnak érte:

“Képzeljük el a következő játékot! A Nagykanizsát Nyíregyházával összekötő autópálya Tejútrendszer és az Androméda galaxisok középpontját összekötő 10 fényév széles űrpálya szélén valaki egy 1 centiméter széles, 2 méter magas lécet ver le a földbe atomot helyez el. Valahol Nagykanizsa és Nyíregyháza a két központi fekete lyuk között, de fogalmunk sincs, hogy pontosan hol. Éjjel űrhajót vezetünk, és van nálunk egy pisztoly. Egy tetszőleges időpillanatban – amelyet teljesen szabadon választhatunk meg – tekerjük le az ablakot (talán mégse), és lőjünk egyet vaktában az út széle felé. Ha eltaláljuk a lécet kihelyezett atomot, nyertünk. Feltenne rá akár csak pár száz forintot is, még ha találat esetén a nyeremény több százmillió forint a gyógyulása lenne is? Nem? Pedig rengeteg ember éppen ezt teszi minden héten, amikor kitölt egy lottószelvényt megveszi aktuális homeopátiás szer adagját."

Csak emlékeztetőül: a homeopátiás szerkészítés során az eredetileg hatásosnak ítélt anyagot vizes, alkoholos oldatban hígítják sok lépésen keresztül. A hígítás foka 1010 és 102000 között van. Néhány tucat, néhány száz gram anyagban körülbelül 1024 darab molekula van. Ez azt jelenti, hogy egy tipikus homeopátiás cukorgolyócska várhatóan a hatóanyag egyetlen molekuláját se tartalmazza. A homeopaták szerint márpedig a szereik annál "erősebben" hatnak, minél nagyobb a hígítási fokuk.

Forrás: Urbanlegends