Vihart kavart az IPM ásványvíz-tesztje

Hiába a reklámra költött sok pénz, az Interpress Magazin mérései több ásványvíz esetében is ártalmas, gyermekekre mérgező vegyületek jelenlétét igazolták. A gyártók perelnek.

Mindeközben független felmérések azt mutatják, hogy a csapvíz Magyarország legtöbb területén abszolút biztonságos :

"A minőség településről településre változik, sőt egy-egy településen belül is eltérő lehet. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik, így biztonságossága talán a legkevésbé megkérdőjelezhető mind közül...

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az ásványvíz minőségére és összetételére vonatkozó előírások és ellenőrzések a kitermelés és palackozás idejére vonatkoznak, vagyis nem tudjuk, mi lesz a vízzel a palackban fél - egy év elteltével. Ezzel szemben a csapvíz esetében a szolgáltatónak a vízkivételi helynél, vagyis a kifolyó csapnál kell garantálnia a megfelelő minőséget."

Az ásványvizekre - a csapvízzel ellentétben - korántsem vonatkoznak olyan szigorú feltételek. Az IPM szerint ezek a feltételek liberálisnak mondhatók, mégis úgy tűnik, hogy több ásványvíztermék fennakad a szűrőn.

Forrás: Greenfo és Tudatos Vásárló

A minőség településről településre változik, sőt egy-egy településen belül is eltérő lehet. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik, így biztonságossága talán a legkevésbé megkérdőjelezhető mind közül.