A szülés megindításában sem hatásos az akupunktúra

akupunktúraEgy friss klinikai vizsgálat szerint a várakozásokkal ellentétben az akupunktúrás kezelés nem segít elhúzódó terhesség esetén a szülés beindításában. A kezelés során a pácienseken a GV20 pontot (fejtetőn), valamint mindkét testfélen a BL67 (kislábujjon), LI4 (kézfejen) és SP6 (bokán) pontokat kezelték. A 125 nőt, akik terhességüknek már 42. hetében jártak véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoportban az említett akupunktúrás pontokon szabályos kezelést hajtottak végre egy nap alatt kétszer. A kontroll csoport esetében a bőrbe valójában nem behatoló tűvel végezték a kezelést (placébó csoport). Az akupunktúra elve szerint a kontroll csoporton végzett kezelés nem érhette el a meridiánokat, nem befolyásolhatta a Csí áramlását, ezért hatástalannak kellett volna lennie. Az előre meghatározott mérőszám az volt, hogy a kezelést követő 24 órában hány szülés indul be a két csoportban.

Az eredmények feldolgozása után kiderült, hogy a ténylegesen akupunktúrával kezelt csoportban 7, a kontroll (placébó) csoportban 8 nő esetében indult be a szülés 24 órán belül. Statisztika használata nélkül is látszik, hogy az akupunktúrás kezelés nem segítette a szülés beindulását.

A kísérletben sajnos nem használtak harmadik csoportot, amelynél semmilyen kezelést nem alkalmaztak volna. Márpedig ez érdekes lett volna annak eldöntésében, hogy legalább placébóhatása volt-e a kezeléseknek. A kezelt és placébó csoportban ugyan praktikusan egyfprma számban indult be a szülés (7 iletve 8), de nem lehet tudni, hogy bármilyen kezelés nélkül mekkora lett volna ez a szám. Ha ott is e körül, akkor azt lehetne megállapítani, hogy az akupunktúrás kezelésnek még placébó hatása sincs, azaz a szülések maguktól indultak be. Ha ennél kevesebb, akkor ugyan van hatás, de az nyilvánvalóan nem az akupunktúra elveinek megfelelő hatáson (meridiánok, csí, meghatározott akupunktúrás pontok stb.) alapulna, hanem egyéb hatásokon, úgymint: a szülő nő elvárása a kezelés miatt, maga az, hogy manipulációt végeztek el rajtuk stb.).

Természetesen fel lehet vetni, hogy más (jobb?) akupunktőrök jobb eredményt értek volna-e el, vagy hogy minden páciensre "személyre szabott" akupunktúra hatásosabb lett volna-e? Egy ilyen teszt talán kicsit bonyolultabb volna, de egyáltalán nem lehetetlen, hiába hivatkoznak arra az akupunktőrök, hogy a "személyre szabottság" lehetetlenné teszi a tesztelést.

Forrás: Betegszoba