Űrhajózási hír az uborkaszezonban kicsit megfűszerezve

ISS"Sikeres pályakorrekcióval 2,2 kilométerrel megemelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) repülési magasságát ... hogy az űrállomás legoptimálisabb magasságban legyen ahhoz, hogy szeptember 10-én kikössön rajta a Progresz M-07M" - írta minden fórum tegnap az MTI híre alapján. Hát ez nem valami különleges hír; ilyet elég gyakran eljátszanak. Az űrállomás keringési magasságán (320-400 km) a légkör már rendkívül ritka, de ahhoz még elegendő, hogy folyamatosan lassítsa az állomást és ezzel alacsonyabb pályára kényszerítse. Részint ezért kell időnként visszaemelni az állomást. De most valószínűleg nem csak ezt vették figyelembe, és ez tényleg érdekes.

A pályamagasság változtatásával a keringési idő is változik. Minél magasabban kering egy űrhajó, annál hosszabb a keringési ideje. Az űrállomás esetében ez majdnem pontosan 90 perc, a TV műsorokat szóró, százszor olyan magasan (42 164 km) keringő műholdak esetén pont egy nap (és mivel ezek az egyenlítő fölött keringenek, ezért gyakorlatilag lebegnek egy adott pont felett).

A Nemzetközi Űrállomás készül arra, hogy a szeptember 8-án Bajkonurból (Kazahsztán) felszálló Progress 39 űrhajót fogadja. A Progress nem képes össze-vissza manőverezni a Föld körül, hogy megtalálja az űrállomást. Pályasíkot változtatni a keringés közben ugyanannyi üzemanyagot felemészthet, mint a felszállás maga. Sőt, még ha ugyanabban a síkban is sikerül felszállni, akkor se egyszerű utolérni az űrállomást, vagy akár bevárni. Ezért az a praktikus, ha a fellövéskor az űrállomás éppen Bajkonur felett halad át, azaz ugyanabban a síkban és még a megfelelő ponton is a pályán. Bár erről a NASA oldala sem tesz konkrétan említést, de a mostani pályaemelés során valószínűleg pont azt játszák be, hogy ez a két feltétel teljesüljön. Így kis energiabefektetéssel az űrállomáson hatalmas energiabefektetést spórolnak meg a kilövésnél, illetve az utána következő manőverezésnél.

Az eredeti NASA hír kicsit pontosabban fogalmaz: "This will put the complex in the proper position for the arrival of ISS Progress 39" - azaz az emelés a megfelelő pozícióba, és nem a megfelelő magasságba juttatja az űrállomást a randevúhoz. Az a két kilométer valószínűleg nem oszt, nem szoroz. A Föld feletti pozíció viszont létfontosságú!

Aki jobban meg szeretné érteni az űrhajózáskor alkalmazott fizikai elveket, annak ajánluk az ingyenes űrhajószimulátort, az Orbitert, ami a fizikaoktatásban is kitűnő leheségeket biztosít.