Ejtőernyős és meteor - valóság vagy hamisítvány?

Egy meteor majdnem eltalált egy norvég ejtőernyőst. Manapság, amikor könnyű akár házilag is vdeót hamisítnai, nehéz dolga van a szkeptikusnak. Valódi vagy hamisított a felvétel? Phil Plait, a "Bad Astronomer", neves csillagász, szkeptikus elemzi a hírt és a felvételt. Ha valós a film, akkor tényleg szenzáció, mert a meteorok ilyen "sötét szakaszában", tehát amikor már nem olyan sebesen repülnek, hogy nyomukban izzon a levegő, még nem sikerült felvételt készíteni.

Plait az elemzése alapján hajlik arra, hogy ez egy valódi felvétel, tehát valódi meteor lehetett. Legalábbis egy hulló meteornak ebben a fázisban körülbelül ilyennek kell lennie. Azaz "tudományos baki"nem igazán van a felvételen. Ebben a szakaszban - az átalános hiedelemmel ellentétben - a meteorok már nem száguldanak nagy sebességgel; a gravitációs erőt kiegyensúlyozza a légellenállás. Tehát hacsak ki nem derül, hogy egy tudományos értelemben is profi hamisítás, akkor ez tényleg egy érdekes eset.

FRISSÍTÉS:

Phil Plait az újabb elemzések alapján most már inkább úgy látja, hogy valószínűbb az a feltevés, hogy a kő a kinyíló ejtőernyőről esett le.

Források:

 

Facebook
vitaterep