Még mindig nincs meg a rák ellenszere

 

Az interneten böngészve sok "hasznos" tanácsot kaphatunk arról, hogy milyen étrendet kell követnünk a rák megelőzésére. E cikkek színvonaltalanságáról bárki meggyőződhet, elég csak ide, ide és ide kattintani. Mindenféle hivatkozás nélkül tulajdonítanak megelőző hatásokat egyes növényeknek, hivatkoznak szervezetekre, és néhol persze a gyógyszerlobbi ellenérdekeltsége is szóba kerül.

Mintegy egy hónappal ezelőtt a The New York Times oldalán jelent meg az American Associaton for Cancer Research éves találkozójáról szóló tudósítás, melyben beszámoltak arról, hogy több előadás és poszter is foglalkozott az élelmiszerek ilyetén hatásával.

A kutatások - a szkeptikusok számára nem meglepő módon - sajnos azt igazolták, hogy a bizonyos gyümölcsök és zöldségek kedvező hatásáról szóló népszerű állítások nem igazak. Szintén alaptalannak bizonyultak a zsíros rákkeltő hatásáról szóló híresztelések (ettől még senkinek sem ajánljuk ezek fogyasztását).

Kicsit megkésve ugyan, de tegnap óta olvasható az eredeti cikk magyar változata is.

Facebook
vitaterep